17 oktober 2020 Bladverzamelwedstrijd van start met vijftien scholen!

Bladverzamelwedstrijd van start met vijftien scholen!

Maandag 19 oktober begint de jaarlijkse bladverzamelwedstrijd van de Deventer Schoon Familie; leerlingen van 15 deelnemende basisscholen uit de gemeente Deventer kunnen dan het afgevallen blad op stoepen, straten en pleinen verzamelen en in de bladkorf doen die bij de school staat. Bennie Bladman heeft alle kinderen opgeroepen om blad rondom de scholen op stoepen en in straten te verzamelen. Het is elk jaar weer spannend: welke scholen gaan er winnen?

Ook in Coronatijd is de bladverzamelwedstrijd een fijne herfstactiviteit voor kinderen. Ze kunnen lekker buiten aan de slag in de frisse lucht en leveren een bijdrage aan schone stoepen, pleinen en straten. Wel zijn hier en daar de regels i.v.m. Corona aangescherpt: er worden zo weinig mogelijk volwassenen betrokken bij de actie. Zo zijn er dit jaar geen bladambassadeurs die op de finaledag de laatste keer de hoogte van het blad meten en kunnen er helaas geen ouders bij de finale aanwezig zijn. 

Twee wedstrijden

Er zijn eigenlijk twee wedstrijden: één voor de scholen in het buitengebied en één voor de scholen in de stad. In het buitengebied ligt immers veel meer blad, dat zou de wedstrijd niet eerlijk maken.
De leerlingen verzamelen het blad dat in die weken op straat en op de stoepen ligt. Ze mogen zakken met blad van huis meenemen, maar met de hele klas in de straten rondom de school gaan harken en vegen is ook een heerlijke herfstklus en levert heel veel blad op.

Tuinen en parken

In de tuinen en parken mag het blad lekker blijven liggen, daar is het juist goed als er blad ligt; het beschermt de grond tegen de kou en dient als (warme) schuilplaats voor veel kleine dieren. Het gaat er om dat het blad op straten, stoepen en pleinen wordt opgeruimd, want daar kan het gevaarlijke situaties opleveren, vooral bij slecht weer.

Finale

Elk jaar zijn de leerlingen van de deelnemende scholen enthousiast aan het werk en vaak worden al heel snel de eerste volle bladkorven gemeld. Dan wordt gemeten hoe hoog de stapel blad is, dat wordt genoteerd en dan wordt de bladkorf leeggehaald door onze collega's van Het Groenbedrijf.
Op donderdag 29 oktober wordt het echt spannend! Dan vindt rond half één ’s middags de finale plaats  Bij elke deelnemende school wordt (voor de laatste keer) gemeten hoe hoog de bladberg is. Dat doet contactpersoon van de school. Snel daarna weten we dan welke scholen zich de trotse winnaars van de Bladbokaal 2020 mogen noemen!

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws