09 maart 2020 Alles onder een dak

Alles onder een dak

Op vrijdag 6 maart heeft Circulus-Berkel de nieuwe locatie aan de Westfalenstraat officieel geopend. Op zaterdag 7 maart was aan de inwoners van Deventer om kennis te maken met de nieuwe locatie met alle voorzieningen. Ruim 850 mensen maakten gebruik van de gelegenheid een rondleiding te volgen en deel te nemen aan de activiteiten. Later deze week volgt nog een uitgebreid verslag.  

Op maar liefst 31.000 m2 is aan de Westfalenstraat 5 een nieuwe, centrale locatie verrezen voor Het Groenbedrijf, Circulus-Berkel, Cambio en - in de toekomst - Het Goed. De officiële opening werd op vrijdag 6 maart verricht door algemeen directeur van Circulus-Berkel Lisette Bosch, samen met twee medewerkers, Jacqueline van de Vlekkert (reiniging) en Rogier van der Poel (Fietsenwerkplaats Cambio). Zij onthulden een kunstwerk gemaakt door de Gorsselse kunstenares Elze van den Akker.

Grondstoffen brengen én halen, reiniging, groenonderhoud, hergebruik: diensten die tot nu toe verspreid waren over de stad, zijn nu op één terrein samengevoegd.  De voormalige vuilstort heeft daarmee een bestemming gekregen die goed past in de duurzame ambities die de stad heeft. Daaronder vallen activiteiten die ervoor zorgen dat minder nieuwe grondstoffen nodig zijn. Bijvoorbeeld door hergebruik (Het Goed) en door herstel, reparatie en vervaardiging van nieuwe producten die van oud materiaal zijn gemaakt (Fietsenwerkplaats). Ook een betere verwaarding van huishoudelijk afval, waaronder textiel, hoort in het rijtje activiteiten thuis die leiden tot een meer verantwoorde omgang met afval en grondstoffen.

Textielsorteercentrum

Omdat samenwerking binnen materiaalketens (van productontwerp, aankoop tot afdanken) onmisbaar is voor een meer duurzame, circulaire economie in de regio, werd de opening van dit centrum op vrijdag 6 maart gecombineerd met de opening van het nieuwe textielsorteercentrum van Leger des Heils/ReShare. Dit is voor Circulus-Berkel namens de negen aangesloten gemeenten dé samenwerkingspartner voor de sortering en verdere verwerking van textiel. Het nieuwe sorteercentrum bevindt zich aan de Nering Bögelweg te Deventer, waar eveneens een feestelijke opening plaatsvond.

Kansen voor de toekomst

Op de nieuwe locatie aan de Westfalenstraat 5 kunnen inwoners van Deventer en Voorst terecht met hun grofvuil en recyclebare afval, ook wel grondstoffen genoemd. Ook de fietsenwerkplaats van Cambio is er gevestigd. Daar kunnen inwoners terecht om hun fiets te laten repareren en op te laten knappen. Ook Kringloopbedrijf Het Goed zal zich vestigen op het terrein. Zo wordt het inwoners makkelijk gemaakt om grofvuil, recyclebaar materiaal én herbruikbare goederen ter plekke gescheiden aan te bieden. Verder is op het terrein Het Groenbedrijf gevestigd. Deze nabijheid biedt volgens Circulus-Berkel kansen voor de toekomst om organische stromen uit huishoudens beter te verwaarden.

De bouw van dit centrum, officieel gestart op 4 april 2018, werd uitgevoerd door bouwcombinatie Kreunen/Van Wijnen. Circulus-Berkel heeft de bouw begeleid.

Later deze week publiceren wij nog een uitgebreid (foto)verslag van de open dag.

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws