03 januari 2020 15.500 kg vuurwerkresten ingezameld

15.500 kg vuurwerkresten ingezameld

In Deventer, waar traditiegetrouw veel werk wordt gemaakt van de inzameling van vuurwerkresten, is tot nu maar liefst 15.500 kg ingezameld. Dat is 2.500 kg meer dan vorig jaar.

Deventer gaat opgeruimd het nieuwe jaar in 

Bewoners, vrijwilligers, medewerkers van de Deventer Schoon Familie, Cambio en Circulus-Berkel hebben er op 2 januari samen voor gezorgd dat straten en buurten weer schoon en veilig werden: maar liefst 15.500 kg werd ingezameld, 2.500 kg meer dan vorig jaar. En dat is nog niet alles, want het inzamelen gaat nog door tot na het weekend van 4 en 5 januari.

Vrijwilligers bemannen containers

Op vijf locaties, verspreid over de stad, waren inleverpunten voor vuurwerkafval. Eén daarvan werd zo druk bezocht dat een extra container nodig bleek. De containers werden bemand door medewerkers van Cambio en dertien bewoners, die zich als vrijwilliger hadden aangemeld. 

Opruimacties in het weekend van 4 en 5 januari

Ook op andere plekken in de stad hebben bewoners opruimacties georganiseerd die werden ondersteund door de Deventer Schoon Familie. Dat geldt bijvoorbeeld voor Lettele, Steenbruggen, Molenbelttuin en de Hunzestraat. In De Platvoet, Landherenkwartier en de Johannes Bosboomstraat gaan op 4 en 5 januari nog ploegen de straat op om de directe omgeving weer schoon en veilig op te leveren. 

Koeriertjes halen vuurwerkresten op

In totaal zijn tot nu toe verder 230 'vuurwerkkoeriertjes' aangemeld. Drie ploegen van Cambio rijden rond om de zakken vuurwerkafval op te halen. 

Waarom snel opruimen?

De resten van vuurwerk bevatten - naast karton en papier - onverbrande zware metalen. Het is daarom belangrijk dat het afval snel wordt opgeruimd. Zo kan het niet wegspoelen naar de bodem en het oppervlaktewater. De ingezamelde vuurwerkresten worden verbrand. 

De nieuwjaarsactie - met koffie en koek op brengpunten - bracht zoals gebruikelijk de nodige gezelligheid met zich mee. Met dank aan alle leden van de Deventer Schoon Familie en overige vrijwilligers!

Ook in de overige gemeenten in het werkgebied is vuurwerkafval ingezameld. Dat gebeurde in Epe/Vaassen, Apeldoorn, Doesburg, Zutphen en Lochem. 

Foto's: Yke Ruessink

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws