(Groene) tips voor het verwijderen van onkruid

Er zijn verschillende manieren om onkruid op een milieuvriendelijke manier te verwijderen.
De Deventer Schoon Familie) zet er een aantal voor u op een rijtje.

  • Veeg regelmatig uw terras, stoep en straat. Onkruid groeit graag op zand, als u dat zand wegveegt, verdwijnt de voedingsbodem voor het onkruid.
  • Gooi kokend water (bijvoorbeeld water dat over is vanj het koken) over het onkruid.
  • Verwijder onkruid met een krabbertje, schoffel of stalen borstel. Koop goede spullen, daar heeft u het langst plezier van! Door schoffelen voorkomt u dat zaadonkruiden zich (diep) wortelen in borders. Treft u toch onkruid aan, dan trekt u het gemakkelijker los. Tussen of langs de tegels kunt u de onkruidkrabber of –borstel gebruiken.
  • Diepgeworteld onkruid in bijvoorbeeld gras verwijdert u het beste met een onkruidsteker of schepje.
  • Brand het onkruid af met een handbrander. Dat werkt het beste als het onkruid droog is. U hoeft het niet volledig weg te branden, na een paar keer verdwijnt het onkruid. Pas wel op met gasbranders vanwege schroei aan heggen en brandgevaar.
  • Zorg voor bodembedekkende planten of siergrassen in perkjes of borders. Open plekken kunt u ook bedekken met bijvoorbeeld cacaodoppen of houtsnippers. Zo krijgt onkruid weinig kans.
  • De beste methode om onkruid te verwijderen is het met wortel en al uittrekken. Dat gaat nog altijd het beste met de hand!

Tot slot: onkruid beheersen betekent dat u hier en daar best wat mag laten staan. Voorkom woekering en overlast voor buren, maar geniet – met vlinders, bijen en andere insecten – gerust van bloeiende soorten als hondsdraf of dovenetel.  Meer tips vindt u op www.onkruidvergaat.nl

Voor alle tips geldt: doe het regelmatig!
Dan kost het niet zo heel veel tijd en wordt onkruid verwijderen een haalbare klus.

Was deze informatie nuttig?

Heeft u tips om het beter te maken?

Bedankt voor uw feedback.