De herfst is een tijd dat veel mensen nog even lekker in de tuin aan de slag gaan. En dan wil het wel eens gebeuren dat je tot de conclusie komt dat er net iets te veel planten in staan. Er moeten er een paar uit. Maar wat doe je daar dan mee? Daar heeft Circulus-Berkel in Deventer een oplossing voor: de tuin van de TechniekFabriek heet uw planten van harte welkom!
‘We hebben een flinke lap grond bij de Techniekfabriek’, vertelt Marcel Ellen, projectleider bij de TechniekFabriek. ‘Daar willen we heel graag iets mee doen. Om de plek mooier te maken voor de buurt, maar zeker ook om er een mooie werkactiviteit van te maken. Bij de TechniekFabriek bieden we werk- en dagbestedingsplekken voor mensen die dat nodig hebben. Sommige van hen gedijen heel goed bij het lekker bezig zijn in de buitenlucht. Dan is deze tuin een prachtige plek om dat te doen!’
Het gaat nadrukkelijk niet om het volgen van een opleiding, maar juist om mensen die een nuttige, zinvolle invulling van hun dag zoeken. ‘We bieden activiteiten op maat’, aldus Marcel. ‘Dus we kijken heel goed bij wie de werkzaamheden passen. De bedoeling is om de tuin zo in te richten dat de buurt er ook iets aan heeft. En natuurlijk willen we een bijdragen leveren aan de biodiversiteit. Dus we hopen ook op fruitbomen en planten en struiken waar veel bijen en vlinders op af komen!’
Vaste planten, struiken en bomen laten zich juist in deze tijd heel goed verplaatsen. Zo lang het niet vriest, kan het zelfs de hele winter door. Wel is het belangrijk dat de kluit niet te veel uitdroogt; dat is niet goed voor de wortels. ‘We willen het materiaal graag komen halen, maar moeten daarbij natuurlijk wel de Coronamaatregelen in acht nemen’, zegt Marcel. ‘Brengen mag ook, graag zelfs!’
Heeft u iets moois voor de tuin van de TechniekFabriek (aan de Dorrestraat in Deventer)? Neem dan contact op met Marcel Ellen en maak een afspraak! Tel: 06 14 59 16 61, e-mail: m.ellen@cambio.nl
Maandag 19 oktober begint de jaarlijkse bladverzamelwedstrijd van de Deventer Schoon Familie; leerlingen van 14 deelnemende basisscholen uit de gemeente Deventer kunnen dan het afgevallen blad op stoepen, straten en pleinen verzamelen en in de bladkorf doen die bij de school staat.
Vier weken lang zijn negen deelnemende basisscholen de strijd aangegaan tegen het elektronisch afval. In totaal haalden ze maar liefst 25.371 (!) oude elektronische apparaten op. De Wereldwijzer uit Okkenbroek is de winnaar van de E-waste Race. Wethouder Rob de Geest overhandigt de leerlingen de prijs, een schoolreis naar NEMO in Amsterdam.
Donderdagmorgen 10 september is een spannende ochtend voor de leerlingen van groep F van De Linde: wethouder Carlo Verhaar komt op bezoek om de aftrap te geven voor de E-waste Race, waar negen scholen aan mee doen. Doel is om tussen 14 september en 8 oktober zoveel mogelijk oude, kapotte (kleine) elektronische apparaten in te zamelen.
Negen Deventer scholen zorgen er van 14 september tot en met 9 oktober voor dat u heel makkelijk én duurzaam uw e-waste kunt inleveren. Zij doen namelijk mee aan de E-waste Race. Vanzelfsprekend wordt al het ingeleverde materiaal op de juiste manier afgevoerd – door medewerkers van Circulus-Berkel - en gerecycled.
Na een aantal actieloze maanden vanwege Corona, kunnen er vanaf juni weer opruimacties gehouden worden door de DSF. Zaterdag 6 juni bijten de leden van WorpWegWerpVrij het spits af. Met nieuwe Coronaregels.
De afgelopen maanden gooide Corona roet in het eten en moesten alle acties van de Deventer Schoon Familie worden afgelast. Nu per 1 juni de overheidsregels zijn versoepeld staat de DSF te popelen om weer te beginnen. Natuurlijk met inachtneming van de Coronaveiligheidsregels. Zaterdag 6 juni bijten de bewoners van de Worp het spits af van het actieseizoen.
Afval, grondstoffen, reiniging en groenonderhoud op één centrale plek - Nieuwe locatie officieel geopend - 850 inwoners op de open dag
De plant(resten) en/of de grond waarin de Japanse duizendknoop plant heeft gestaan gooit u in de grijze container, of u voert het af naar het Recycleplein. Het afval hoort niet thuis in de groene container of op de composthoop.
Heb jij een idee om zwerfafval rondom de IJssel te voorkomen en/of te verwijderen? Meld dat dan aan en win € 5000 om dat idee uit te voeren!
‘In Deventer zamelen we jaarlijks 94 kilo restafval per inwoner in. Daarin zit nu nog zo’n 20% tot 25% keukenafval (GF). En dat willen we apart inzamelen.’
Hondenpoep; iedereen heeft er een hekel aan. En het mag dan wel verplicht zijn om de poep van je hond op te ruimen, bepaald niet elke hondenbaasje houdt zich daaraan. Leerlingen van Montessorischool De Ontdekking in Deventer kwamen in actie.