Afgevallen bladeren die niet worden opgeruimd zorgen voor veel rommel en soms zelfs gevaarlijke situatie in de buurt. Daarom is het fijn dat zoveel kinderen helpen met het opruimen ervan. Omdat in tuinen en parken afgevallen blad een prima meststof én een fijne, warme schuilplaats voor kleine dieren is, vragen we de kinderen alleen het blad van stoepen en straten te vegen.
Op alle scholen staat een bladkorf, die – als er een belletje komt van de school – telkens is geleegd door de collega’s van Het Groenbedrijf.
Bennie Bladman is heel erg blij met de hulp van de kinderen. Daarom krijgen alle leerlingen die hebben meegedaan aan de bladverzamelwedstrijd allemaal een vaantje én een traktatie: chocolademelk en een lekkere mandarijn.
Dit jaar is de wedstrijd in het buitengebied voor het tweede achtereenvolgende jaar gewonnen door Sancta Maria uit Lettele, één van de kleinere scholen die meededen. De schoolleiding heeft de kinderen af en toe moeten afremmen, omdat ze zo fanatiek waren! ‘Er lag nog wel meer blad hoor’, vertelt één van de leerlingen aan Bram Damen, die namens de DSF de prijs komt uitreiken. ‘We kunnen nog wel meer in de korf doen!’
De Hovenschool is de winnaar in het binnengebied. Met een vertegenwoordiging van (bijna) alle groepen van de school nemen ze de prijs in ontvangst. De kleintjes uit groep 1 en 2 vinden het net even te spannend. Maar de anderen nemen maar wat graag een duik in de bladkorf, onder toeziend oog van Peter Brendel en Shirley Beekman van de DSF en Anton Post van Het Groenbedrijf.
Als prijs ontvangen de scholen een cheque van Koning Willem zodat ze een mooi spel kunnen uitzoeken voor de school én een cheque voor een wormenhotel. Dat wormenhotel wordt gemaakt door medewerkers van de TechniekFabriek en is een mooie manier voor de leerlingen om te zien hoe de natuur blad verwerkt. Enne… oh ja, natuurlijk krijgen ze ook de bladbokaal 2020!
De Dorpsschool in Bathmen krijgt de bladbokaal als aanmoediging: zij eindigden nipt op de tweede plaats in het buitengebied.
Maandag 19 oktober begint de jaarlijkse bladverzamelwedstrijd van de Deventer Schoon Familie; leerlingen van 14 deelnemende basisscholen uit de gemeente Deventer kunnen dan het afgevallen blad op stoepen, straten en pleinen verzamelen en in de bladkorf doen die bij de school staat.
Vier weken lang zijn negen deelnemende basisscholen de strijd aangegaan tegen het elektronisch afval. In totaal haalden ze maar liefst 25.371 (!) oude elektronische apparaten op. De Wereldwijzer uit Okkenbroek is de winnaar van de E-waste Race. Wethouder Rob de Geest overhandigt de leerlingen de prijs, een schoolreis naar NEMO in Amsterdam.
Donderdagmorgen 10 september is een spannende ochtend voor de leerlingen van groep F van De Linde: wethouder Carlo Verhaar komt op bezoek om de aftrap te geven voor de E-waste Race, waar negen scholen aan mee doen. Doel is om tussen 14 september en 8 oktober zoveel mogelijk oude, kapotte (kleine) elektronische apparaten in te zamelen.
Negen Deventer scholen zorgen er van 14 september tot en met 9 oktober voor dat u heel makkelijk én duurzaam uw e-waste kunt inleveren. Zij doen namelijk mee aan de E-waste Race. Vanzelfsprekend wordt al het ingeleverde materiaal op de juiste manier afgevoerd – door medewerkers van Circulus-Berkel - en gerecycled.
Na een aantal actieloze maanden vanwege Corona, kunnen er vanaf juni weer opruimacties gehouden worden door de DSF. Zaterdag 6 juni bijten de leden van WorpWegWerpVrij het spits af. Met nieuwe Coronaregels.
De afgelopen maanden gooide Corona roet in het eten en moesten alle acties van de Deventer Schoon Familie worden afgelast. Nu per 1 juni de overheidsregels zijn versoepeld staat de DSF te popelen om weer te beginnen. Natuurlijk met inachtneming van de Coronaveiligheidsregels. Zaterdag 6 juni bijten de bewoners van de Worp het spits af van het actieseizoen.
Afval, grondstoffen, reiniging en groenonderhoud op één centrale plek - Nieuwe locatie officieel geopend - 850 inwoners op de open dag
De plant(resten) en/of de grond waarin de Japanse duizendknoop plant heeft gestaan gooit u in de grijze container, of u voert het af naar het Recycleplein. Het afval hoort niet thuis in de groene container of op de composthoop.
Heb jij een idee om zwerfafval rondom de IJssel te voorkomen en/of te verwijderen? Meld dat dan aan en win € 5000 om dat idee uit te voeren!
‘In Deventer zamelen we jaarlijks 94 kilo restafval per inwoner in. Daarin zit nu nog zo’n 20% tot 25% keukenafval (GF). En dat willen we apart inzamelen.’
Hondenpoep; iedereen heeft er een hekel aan. En het mag dan wel verplicht zijn om de poep van je hond op te ruimen, bepaald niet elke hondenbaasje houdt zich daaraan. Leerlingen van Montessorischool De Ontdekking in Deventer kwamen in actie.