Leuke weetjes

Grappig om te weten, of leuk om meer mee te doen: weetjes en vragen. Je kunt de vragen vast ook zelf bedenken en de antwoorden opzoeken op deze website!

 

 

Leuke weetjes....

Van klokhuis en aardappelschillen naar mestaarde

Van het groenafval (GFT) wordt compost gemaakt; mestaarde voor bijvoorbeeld tuinen of sportvelden. In Nederland kunnen we daar bijna 100.000 voetbalvelden per jaar mee bedekken!

Van plastic flesje naar badeend

Een leeg flesje als badeend of trui, de tv-gids als wc-papier, lege batterijen uit je zaklamp als fietsbel... kun je er iets bij voorstellen? Door gescheiden inzamelen kunnen grondstoffen uit dit afval gebruikt worden voor nieuwe spullen!

Van papier naar papier

Van oud papier en karton dat je apart inzamelt wordt nieuw papier gemaakt. Voor papier is minder hout nodig. Het scheelt nu al anderhalf miljard kilo hout per jaar: een schutting van Parijs naar Amsterdam! Hoe meer we inzamelen hoe langer die wordt!

En glas?

Van glas wordt gezegd dat het oneindig gebruikt kan worden. Een kilo glasscherven levert een kilo glas op. Dus wie weet hoe oud jullie pindakaaspot wordt...

Weet jij de antwoorden...?

Afval scheiden is een fluitje van een cent. Weet jij precies hoe het moet? Test jezelf (of een ander) en check de antwoorden!

Vraag 1

Moeten doordrukstrips van kauwgom bij de kunststofverpakkingen....?

Nee. De strips zijn gemaakt van kunststof èn metaal dat niet gemakkelijk van elkaar te scheiden is. Je doet ze dus bij het restafval.

Vraag 2

Horen lege drinkpakjes in de oranje container of PMD-zak?

Ja. Wel even leeg- en platmaken en het rietje uit het pakje halen.

Vraag 3

Hoort kauwgom bij het restafval?

Ja. Wist je dat het wel 20 jaar duurt voordat kauwgom verteert? Daar kan dus geen compost van gemaakt worden. Zorg dat het spul in de grijze bak belandt en niet op straat.

Vraag 4

Kunnen kapotte kleren in de grijze bak? Je hebt er toch niets aan? 

Nee. Van oude stoffen worden nieuwe stoffen gemaakt, poetsdoeken, vulling voor knuffels of isolatiemateriaal. Kleding die nog prima is gaat naar mensen in het buitenland, bijvoorbeeld kinderen die het niet zo goed hebben als jij en ik. Sommige kleding wordt verkocht in kringloopwinkels. Dat geldt ook voor schoenen. Kapotte kleren mogen, net als speelgoed, kleine elektrische apparaten en boeken, in de BEST-tas. Of je brengt ze naar de kringloop.

Vraag 5

Moet ik alle nietjes uit kranten en bladen peuteren voordat ze in de oud papierbak belanden?

Nee. Hier en daar een nietje of plakbandje is niet erg. Metaal wordt met speciale zeven uit het papier gehaald. Maak het natuurlijk niet te bont! Vergeet ook niet folie van tijdschriften of folders bij het kunststof te doen.

   

 

Was deze informatie nuttig?

Heeft u tips om het beter te maken?

Bedankt voor uw feedback.