Circulus-Berkel heeft sociaal ondernemen hoog in het vaandel staan. De organisatie biedt mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt een kans om (opnieuw) een plekje te veroveren op de arbeidsmarkt. Na een onafhankelijk onderzoek heeft Circulus-Berkel daarmee het certificaat Trede 3 op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) gehaald. Dat betekent dat Circulus-Berkel een bovengemiddelde bijdrage levert op het gebied van sociaal ondernemen.
De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is het meetinstrument én keurmerk van TNO dat de mate van sociaal ondernemen objectief meet- en zichtbaar maakt. TNO en PSO-Nederland hebben in nauwe samenwerking met de markt, de PSO volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten vanaf 2010 (door)ontwikkeld. De PSO is inmiddels uitgegroeid tot de landelijke norm voor sociaal ondernemen. Het proces bij Circulus-Berkel is begeleid door Extend, een organisatie die ondersteunt bij sociaal ondernemen.
Circulus-Berkel wil een zo inclusief mogelijke organisatie zijn. Een organisatie waarin plek is voor een groot aantal mensen uit de PSO-Groep (mensen met verminderde loonwaarde, arbeidsactivering, vrijwilligers enz.). ‘We bieden werk-/leerplekken op vele gebieden’, legt projectleider Maritta Haantjes, die voor Circulus-Berkel het PSO-traject begeleidde, uit. ‘Natuurlijk bij de inzameling van grondstoffen en bij de werkzaamheden in de BuitenRuimte, maar we hebben ook andere werkplekken. Denk bijvoorbeeld aan een eigen kringloopbedrijf, fietsenwerkplaats, keuken en wasserette. Voor iedereen die bij ons aangemeld wordt, zoeken we een – veilige - werkplek die bij hem of haar past. Een van de uitgangspunten daarbij is dat de deelnemers zo veel mogelijk aansluiten bij onze collega’s. Bovendien hebben we veel aandacht aan specifieke begeleiding voor en de ontwikkeling van de mensen die bij ons komen.’
Een van de mensen die geïnterviewd zijn door de certificerende organisatie is de 57-jarige Theo Tuinenga. Sinds ruim een jaar werkt hij in de Fietsenwerkplaats van Circulus-Berkel, waar fietsen worden opgeknapt, en compleet nieuwe fietsen worden gebouwd van gerecyclede onderdelen.
‘Ik heb hier het afgelopen jaar heel veel geleerd’, aldus Theo. ‘Ik ben lang zelfstandig ondernemer geweest, handelde in oud-ijzer. Altijd aan het werk en veel op stap. Een paar jaar geleden ging dat helemaal mis. Ik heb alles achtergelaten en ben naar Duitsland gegaan.’ In Duitsland vond hij niet wat hij zocht, en hij keerde terug naar Nederland. Zijn bedrijf was er niet meer; Theo moest rondkomen van een uitkering en zat hele dagen thuis. Theo: ‘Dat is niks voor mij. Ik moet wel wat omhanden hebben. Maar met mijn verleden, vind je niet zomaar een baan. Dus ben ik bij de Fietsenwerkplaats terecht gekomen. Ik had er meteen een klik, met de mensen en met de werkbegeleiders. Sleutelen zit me gewoon in de vingers. Hier leer ik wat het is om gewoon een baan te hebben. Ja, ik ben heel blij met deze kans!’
‘Dit certificaat onderstreept dat we het als Circulus-Berkel goed doen voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt’, vertelt directeur Lisette Bosch. ‘Zelf weten we dat natuurlijk, maar het heeft echt meerwaarde dat dat nu door dit certificaat wordt bekrachtigd. Zo kunnen we bij onze gemeenten en samenwerkingspartners laten zien dat we sociaal ondernemen heel serieus nemen. Dat we meteen in Trede 3 zijn ingestroomd maakt me trots. PSO Nederland geeft ook nog gaan dat we het juist in Coronatijd heel goed doen, terwijl dat bijzondere uitdagingen met zich meebrengt. Het is jammer dat we het behalen van het certificaat – vanwege de Coronamaatregelen – niet kunnen vieren, maar zo gauw dat wel kan, gaan we er zeker nog aandacht aan besteden! En dan met de collega’s erbij waar het om gaat. Wat zij zijn het uiteindelijk waar het om draait!’
Wilt u meer weten over de PSO, kijk dan op de website.
De herfst is een tijd dat veel mensen nog even lekker in de tuin aan de slag gaan. Wat doe je als je planten over hebt? Daar heeft Circulus-Berkel in Deventer een oplossing voor: de tuin van de TechniekFabriek heet uw planten van harte welkom!
Na twee spannende weken is op donderdagmiddag 29 oktober november rond half één van alle scholen voor de laatste keer de bladhoogte gemeten en bij elkaar opgeteld. Sancta Maria uit Lettele en de Hovenschool (De Worp) hebben het meeste blad verzameld.
Maandag 19 oktober begint de jaarlijkse bladverzamelwedstrijd van de Deventer Schoon Familie; leerlingen van 14 deelnemende basisscholen uit de gemeente Deventer kunnen dan het afgevallen blad op stoepen, straten en pleinen verzamelen en in de bladkorf doen die bij de school staat.
Vier weken lang zijn negen deelnemende basisscholen de strijd aangegaan tegen het elektronisch afval. In totaal haalden ze maar liefst 25.371 (!) oude elektronische apparaten op. De Wereldwijzer uit Okkenbroek is de winnaar van de E-waste Race. Wethouder Rob de Geest overhandigt de leerlingen de prijs, een schoolreis naar NEMO in Amsterdam.
Donderdagmorgen 10 september is een spannende ochtend voor de leerlingen van groep F van De Linde: wethouder Carlo Verhaar komt op bezoek om de aftrap te geven voor de E-waste Race, waar negen scholen aan mee doen. Doel is om tussen 14 september en 8 oktober zoveel mogelijk oude, kapotte (kleine) elektronische apparaten in te zamelen.
Negen Deventer scholen zorgen er van 14 september tot en met 9 oktober voor dat u heel makkelijk én duurzaam uw e-waste kunt inleveren. Zij doen namelijk mee aan de E-waste Race. Vanzelfsprekend wordt al het ingeleverde materiaal op de juiste manier afgevoerd – door medewerkers van Circulus-Berkel - en gerecycled.
Na een aantal actieloze maanden vanwege Corona, kunnen er vanaf juni weer opruimacties gehouden worden door de DSF. Zaterdag 6 juni bijten de leden van WorpWegWerpVrij het spits af. Met nieuwe Coronaregels.
De afgelopen maanden gooide Corona roet in het eten en moesten alle acties van de Deventer Schoon Familie worden afgelast. Nu per 1 juni de overheidsregels zijn versoepeld staat de DSF te popelen om weer te beginnen. Natuurlijk met inachtneming van de Coronaveiligheidsregels. Zaterdag 6 juni bijten de bewoners van de Worp het spits af van het actieseizoen.
Het is druk op de Recyclepleinen in Nederland; we zijn met z’n allen massaal aan het opruimen en klussen geslagen en hebben veel spullen om naar het Recycleplein te brengen. Bovendien worden er – om uw veiligheid en die van de medewerkers te waarborgen en voldoende afstand te kunnen houden – minder auto’s tegelijkertijd op de pleinen toegelaten. Dat leidt soms tot langere wachttijden.
Afval, grondstoffen, reiniging en groenonderhoud op één centrale plek - Nieuwe locatie officieel geopend - 850 inwoners op de open dag
De plant(resten) en/of de grond waarin de Japanse duizendknoop plant heeft gestaan gooit u in de grijze container, of u voert het af naar het Recycleplein. Het afval hoort niet thuis in de groene container of op de composthoop.
Op een warme, zonnige dinsdagmiddag in oktober is het feest bij 0313 Doesburg. Jongerenwerker Pascal Derksen mag een cheque van maar liefst € 3000 in ontvangst nemen als Buurtcadeau van het Oranjefonds. En daar gaan ze heel leuke dingen mee doen!
Heb jij een idee om zwerfafval rondom de IJssel te voorkomen en/of te verwijderen? Meld dat dan aan en win € 5000 om dat idee uit te voeren!
Hondenpoep; iedereen heeft er een hekel aan. En het mag dan wel verplicht zijn om de poep van je hond op te ruimen, bepaald niet elke hondenbaasje houdt zich daaraan. Leerlingen van Montessorischool De Ontdekking in Deventer kwamen in actie.
De afgelopen maanden is er ingericht, uitgeprobeerd en geëxperimenteerd met het ambachtelijk vervaardigen van mooie, duurzame producten.
Deze middag is het tijd om aan iedereen te laten zien wat de resultaten zijn van al dat harde werken.
Maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur