Wat gebeurt er met uw E-goed?

Onder E-goed verstaan we afgedankte elektronische apparatuur of beter: alle apparaten met een batterij en/of stekker die in en om het huis gebruikt worden. Denk daarbij aan televisies, koel- en vrieskasten, computers, kooktoestellen en wasmachines maar ook aan kleine apparaten als elektrische tandenborstels, mobieltjes, scheerapparaten en wekkerradio’s. Energiezuinige of tl-verlichting valt ook onder E-goed.

Inzameling

In Nederland wordt gemiddeld 50% van apparaten (e-goed) gescheiden ingezameld. Gescheiden inzameling is belangrijk, want zo voorkomen we dat er schadelijke stoffen in het milieu terecht komen en winnen we grondstoffen terug; kostbare stoffen die we niet meer aan de natuur hoeven te onttrekken. 

Sortering

Vanaf de Recyclepleinen en vanuit kringloopwinkels wordt E-goed naar WEEE Nederland gebracht. WEEE Nederland staat voor een collectief inzamelsysteem met een zowel een duurzame als sociale doelstelling. Op het WEEE-sorteerscentrum in Apeldoorn wordt het E-goed gesorteerd en klaargemaakt voor transport naar gespecialiseerde verwerkers. Apparaten worden vaak eerst geheel of gedeeltelijk  gedemonteerd en milieuschadelijke stoffen verwijderd. Daarna worden de gebruikte materialen zoals plastic, aluminium, ijzer en koper in stukjes gehakt en gesorteerd.

Bij WEEE Nederland werken mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt die met zinvol werk nieuwe kansen krijgen.

Verwerking: nieuwe grondstof

Na sortering worden de materialen naar gespecialiseerde verwerkingsbedrijven gebracht. WEEE selecteert daarvoor gecertificeerde bedrijven met aandacht voor verantwoord ondernemen en logistieke duurzaamheid. Verwerkingsbedrijven zorgen ervoor dat stoffen als ijzer, aluminium, koper, glas, kunststof, hout en Pur-poeder worden teruggewonnen en als grondstof kunnen dienen voor nieuwe producten.  Denk daarbij aan pennen, kleerhangers of zelfs bushokjes. Schadelijke stoffen zoals cfk's, kwik en batterijen, worden op een verantwoorde manier gerecycled of vernietigd.

Was deze informatie nuttig?

Heeft u tips om het beter te maken?

Bedankt voor uw feedback.