01 oktober 2019 E-waste race van start - Leuk en leerzaam inzamelen van elektronica

E-waste race van start - Leuk en leerzaam inzamelen van elektronica

Tien basisscholen in Deventer, Bronckhorst en Lochem hebben onlangs het startsein gegeven voor de e-waste race, onderdeel van landelijke acties dit najaar om de inzameling van elektrische apparaten en verlichting een flinke boost te geven.

Deelnemende scholen aan de race zijn onder meer EKS De Olijfboom uit Deventer, de dominee Piersonschool in Hengelo (gemeente Bronckhorst). Daarnaast nemen scholen uit Lochem deel aan de race. In Deventer opende wethouder Verhaar de race, in Hengelo was dat wethouder Hofman. De scholen kregen alle een gastles.

Aanmelden op ewasterace.nl

Tijdens de vier weken durende e-waste Race kunnen buurtbewoners hun elektronische afval aanmelden op ewasterace.nl Scholieren en buurtbewoners maken dan een afspraak om het e-goed thuis op te laten halen. De school scoort hier punten mee die op de site worden bijgehouden. De actie duurt vier weken en eindigt 19 oktober. In de eerste week van de actie zamelden de scholen al 4.000 apparaten in. Binnenkort wordt bekend wie van de drie er vandoor gaat met de prijs: een toffe schoolreis.

Meer inleveren, meer recycling

De e-waste race maakt onderdeel uit van landelijke acties om mensen aan te sporen hun overbodige e-waste in te leveren. Veel apparaten blijven op zolder, schuur en laatjes rondzwerven, terwijl het zo belangrijk is om deze waardevolle stoffen in de kringloop terug te brengen. Volgend jaar wordt bovendien een wet van kracht die producenten verplicht om 65% van de verkochte apparaten ook weer voor recycling in te zamelen. Dat percentage ligt nu op nog geen 50%, aldus Heel Holland Recyclet.

Wethouder Verhaar doet de aftrap in Deventer

Wethouder Hofman deed de aftrap in Hengelo (Gld)

 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws