24 juni 2021 Onderzoek naar recycling van luiers

Onderzoek naar recycling van luiers

Circulus-Berkel en gemeente Apeldoorn doen samen met AVU en ROVA en tal van gemeenten een proef met recycling van luiers. Gescheiden ingezamelde luiers worden op een andere, duurzamere manier verwerkt.

Circulus-Berkel en gemeente Apeldoorn doen samen met AVU en ROVA en tal van gemeenten een meerjarige proef met een nieuwe manier van luierverwerking. We onderzoeken of luiers met een nieuwe techniek op een duurzamere manier kunnen worden verwerkt. Nu worden luiers verbrand in een verbrandingsinstallatie. Dat is milieubelastend en duur.

Recycling

Vanaf 1 juli 2021 worden de luiers naar een nieuwe installatie van ARN in Weurt gebracht. De luiers worden onder hoge druk verhit, waarna het plastic uit de luiers wordt teruggewonnen en gerecycled. Wat overblijft is organisch materiaal dat wordt vergist en energie oplevert. De nieuwe manier van verwerken vermindert CO2-uitstoot en zorgt voor meer hergebruik. Met de proef willen we kennis en ervaring opdoen met deze nieuwe techniek.

Luiers inleveren

Om de nieuwe installatie goed te laten draaien vragen we de gebruikers van de luiercontainers in de gemeente Apeldoorn de luiers vanaf 1 juli 2021 in transparante of melkwitte plastic zakken te doen. In ieder geval geen grijze huisvuilzakken, die verstoren het verwerkingsproces. In de zak mogen alleen babyluiers, incontinentieluiers en billendoekjes, geen latex handschoenen, medicijnen, onderleggers, stomazakjes, maandverband of verpakkingen. De inzameling blijft gratis.


Waarom geen grijze huisvuilzakken?

De nieuwe verwerkingsinstallatie voor luiers is gevoelig voor stoorstoffen. De verwerker controleert daarom visueel wat er in de zakken zit. Vandaar dat we vragen de luiers in transparante of melkwitte zakken te doen. Gebruik in ieder geval geen grijze huisvuilzakken. Dit om te voorkomen dat er per ongeluk restafval of andere verstorende stoffen in terechtkomen. Die verstoren namelijk het verwerkingsproces, kunnen de installatie laten vastlopen en verminderen de kwaliteit van de eindproducten. Ook uit veiligheidsoogpunt voor de medewerkers wil de verwerker zicht hebben op wat er in de installatie gaat.


 

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws