Hoog bezoek van de Kleine burgemeester

Op vrijdag 18 januari werden we op ons Recycleplein in Apeldoorn vereerd met het bezoek van de Kleine burgemeester: een zeldzame meeuw. Veel meeuwensoorten zijn graag bij ons te gast. Bioloog Maarten Kaales, die regelmatig de meeuwen op ons Recycleplein bestudeert, geeft aan waarom dit zo bijzonder is en gunt ons een blik in de 'gastenlijst'.

 

Op vrijdag 18 januari werden wij op ons Reycleplein in Apeldoorn vereerd met een bijzonder bezoek van een Kleine burgemeester. Deze zeldzame meeuwensoort overwintert jaarlijks met slechts enkele exemplaren langs de Nederlandse kust. De Kleine burgemeester is een broedvogel van de kusten van Groenland en Noord-Oost Canada.  

De heer Lindeboom uit Apeldoorn heeft de Kleine burgemeester ontdekt. Onze ‘huisbioloog’ Maarten Kaales, die grote interesse heeft in meeuwen en regelmatig op ons Recycleplein (met toestemming) de talrijke aanwezige meeuwen bestudeert, was erg verheugd en is direct naar het Recycleplein gekomen voor foto’s. 

Hij geeft aan dat de vogel in het binnenland van Nederland een zeer zeldzame vogel is, maar voor Apeldoorn is de soort zelfs nieuw. Maarten: ‘De Kleine burgemeester onderscheidt zich van andere meeuwen door onder andere het lichte uiterlijk en de langzame vlucht. De vogel mist in tegenstelling tot andere grote “witkoppige” meeuwensoorten het zwart in de vleugelpunten.’  

Omdat Maarten regelmatig met zijn verrekijker en camera op ons Recycleplein te vinden is, heeft hij een goede indruk gekregen van de meeuwensoorten die graag bij ons te gast zijn. ‘Op het terrein zien we met name in de wintermaanden verschillende soorten meeuwen. Soms zelf met een kleurring zodat we via Europese onderzoekers weten dat er regelmatig buitenlandse vogels aanwezig zijn.’

De bezoekers die hij heeft waargenomen zijn de Zilvermeeuw, de Kleine mantelmeeuw, de Geelpootmeeuw, de Pontische meeuw, de Kokmeeuw en de Stormmeeuw. Het wachten is volgens hem nu nog op de Grote burgemeester, die net als de kleine erg zeldzaam is, en de Zwartkopmeeuw.

Kleine burgemeester, 19.01.2019, Circulus-Berkel Apeldoorn (foto's Maarten Kaales).

 

Gepubliceerd op 20 januari 2019