30 maart 2019 Drukte op zonnige Compostdag Apeldoorn

Drukte op zonnige Compostdag Apeldoorn

Ruim 8.000 inwoners van de gemeente Apeldoorn haalden op de Compostdag op zaterdag 30 maart gratis compost op. Op 11 locaties werden in totaal ruim 40.000 zakken gft-compost uitgedeeld. De actie was een initiatief van de gemeente Apeldoorn en Circulus-Berkel om de inwoners te bedanken voor het scheiden van hun afval. De Compostdag werd mede mogelijk gemaakt door de inzet van tal van vrijwilligers. De gratis compost en het prachtige voorjaarsweer zorgden voor blije gezichten en veel drukte.

Het scheiden van groente-, fruit- en tuinafval (gft) zorgt voor minder CO2-uitstoot, behoud van grondstoffen en lagere verwerkingskosten. In 2018 werd in de gemeente Apeldoorn 21 miljoen kilo gft apart ingeleverd, gemiddeld 130 kilo per inwoner. Het gft is omgezet in compost en groene energie. De compost kregen de inwoners op de Compostdag cadeau als bodemverbeteraar voor de tuin.

Vrijwilligers

Met de actie sloten de gemeente Apeldoorn en Circulus-Berkel aan bij de jaarlijks terugkerende landelijke Compostdag. De Compostdag in Apeldoorn werd uitgevoerd met hulp van circa 100 vrijwilligers van sport- en muziekverenigingen en kerken. De vrijwilligers waren al vroeg in touw om de compost uit te delen en de actie in goede banen te leiden. Per huishouden konden vijf zakken met 20 liter compost opgehaald worden op vertoon van de grofvuil- of milieupas. Er gold ‘op=op’ en de meeste van de 11 uitdeelpunten waren voor de geplande eindtijd van 14.00 uur door de voorraad compost heen.

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws