12 juli 2021 Containertuintjes aangelegd

Containertuintjes aangelegd

Minder zwerfvuil, meer vergroening

Apeldoorn – Tijdens een feestelijke bijeenkomst zijn afgelopen woensdag zes plantenbakken geplaatst om de afvalcontainers aan de Nieuwstraat in Apeldoorn. Met deze actie willen Circulus-Berkel en stichting De Klup het zwerfafval rondom de containers terugdringen en bijdragen aan de vergroening van het stadscentrum.

Het zwerfafval en rondom de containers is al jaren een doorn in het oog voor veel omwonenden en ondernemers. De Klup en Circulus-Berkel slaan daarom, in opdracht van de gemeente Apeldoorn, de handen ineen. De Nieuwstraat is niet de eerste straat in Apeldoorn waar containertuintjes staan. Ook op het Adelaarsplein is een aantal containers omgeven door goedgevulde plantenbakken. “Het ziet er daar ook veel mooier en schoner uit”, zegt een omwonende terwijl hij zijn oud-papier en PMD-afval weggooit. “Ik vind het een mooi initiatief, dus ik ben blij dat het hier ook gebeurt.” De bakken waar de plantjes in staan, zijn 3D-geprint en gemaakt uit gerecycled plastic. “Een mooie gedachte dat van het plastic dat ik weggegooid heb, deze bakken zijn gemaakt”, vindt een voorbijganger.

Water halen

“Ik loop hier elke dag langs en het is vaak een zooitje”, zegt Astrid. Ze woont in de buurt en werkt bij een café iets verderop. “Dit project is toch prachtig? Het ziet er echt heel mooi uit.” Martie, vrijwilliger bij De Klup, grijpt gelijk zijn kans. “Als wij met De Klup hier op donderdagochtend komen tuinieren, mogen we dan bij jouw café water komen halen?” “Natuurlijk”, zegt Astrid. “Loop maar even mee, dan laat ik je gelijk zien waar de kraan zit.”

De eigenaar van een naastgelegen restaurant komt ook even kijken. Chan stoort zich al tijden aan de hoeveelheid zwerfafval bij zijn zaak en vindt de containertuintjes een mooi initiatief: “Het is een hele vooruitgang, hopelijk helpt het tegen het dumpen van afval. Het wordt er ook weer een stukje groener van in de buurt, daar ben ik ook blij mee.” Hij wijst richting zijn terras. “Hebben jullie nog water nodig voor de planten? Dat mag je zo bij mij komen halen.”

De Klup

Karen Hop, bestuurder van De Klup, vindt het belangrijk om mensen vertrouwd te maken met mensen met een beperking. “Met dit soort projecten wordt de stap kleiner om contact te maken met een ander. Door dit contact leer je de ander kennen, wat weer leidt tot meer begrip en meer inclusie van mensen met een beperking.”

Nico is een van de deelnemers bij De Klup en vindt het wel leuk om in de tuintjes aan het werk te gaan. “Ik heb ook bij de groenvoorziening gewerkt en dat ging goed, dus dan moet dit ook wel lukken”, zegt hij schouderophalend.

Als alle bakken staan, is het aan Nico en Martie om de laatste plantjes te poten. Na een kleine worsteling om de kluit uit de pot te halen, krijgt ook deze zijn eigen plekje in de grond. Een flinke sloot water uit de lichtblauwe gieter en dan zit de eerste dienst van de twee kersverse tuinmannen erop. Donderdag gaan ze weer terug naar de containers en nemen ze, naast een volle vuilniszak, ook de gieter en hun nieuwe kruiwagen mee.

Planning acties

De actie maakt deel uit van een serie acties om samen met bewoners te werken aan een schone, leefbare buurt waarin geen rommel naast de containers komt te staan. Eerder dit jaar zijn containers ‘gewrapt’ en geadopteerd aan de Chamavenlaan en zijn tuintjes geplaatst en containers geadopteerd aan de Hoogstraat en Nieuwstraat. Momenteel wordt gewerkt aan meertalige voorlichting in Sprenkelaar en Gentiaan. Later dit najaar staan Tingietersdonk en Hoenderloo op de planning.

Nieuws uit jouw gemeente
Overig nieuws